Shellbark Hickory” (lat. Carya laciniosa) ir valriekstu dzimtas kāriju ģints pārstāvis. Šī koka dzimtene ir Ziemeļamerika, kur tas sākotnēji tika izplatīts gandrīz visā mūsdienu ASV teritorijā. Bet cilvēka saimnieciskās darbības ietekmē tās izplatības areāls ir būtiski samazinājies. Dabā tas aug jauktos un lapu koku mežos.
”Shellbark Hickory” ir līdz 30 m augsts koks ar taisnu stumbru, klāts ar gaiši pelēku mizu, kas nolobās šaurās sloksnēs. Lapas ir diezgan lielas, sastāv no 7-9 lapiņām. Augs ir pašauglīgs, bet, lai iegūtu labu ražu, ieteicams stādīt vairākus kokus. Ziedi parādās vienlaikus ar lapām diezgan vēlu maija beigās, jūnija sākumā. Bet audzēšanai Latvijas apstākļos tas neapšaubāmi ir pluss, jo tiek samazināts risks sabojāt smalkus ziedus un lapas ar atgriezeniskām pavasara salnām.
Koka augļi ir olveidīgi vai apaļi, ar 4 izliektām malām. Augļa miza ir sarkanbrūna, bieza un nogatavojoties atveras. Rieksts ir ļoti liels, apaļš vai olveida, ar biezu čaumalu. Kodols ir liels, viegli izvelkams, gaiši brūnā krāsā, ar patīkamu saldu garšu.
”Shellbark Hickory” dod priekšroku irdenām, auglīgām, nedaudz skābām vai neitrālām augsnēm. Šiem kokiem nepatīk pārāk skābas, smagas, mālainas un ūdeņainas augsnes ”Shellbark Hickory” riekstkoks mīl sauli, taču labi iztur vieglu ēnojumu. Optimālais attālums starp kokiem ir 10 m. Tiem ir ieteicama aizsardzība no spēcīga vēja. Kā aizsardzība var darboties ēkas vai koki, kuriem raksturīga paaugstināta vēja pretestība. Koki tiek stādīti stādīšanas bedrēs, kuru izmēram jābūt vismaz pa sešdesmit centimetriem dziļumā un platumā. Augsni ap stādu ir ieteicams regulāri muļčēt un barot ar kompostu, kā arī pirmos trīs gadus ziemas periodā pasargāt no spēcīgām salnām un vējiem. Šie koki ir ideāli piemēroti dārzu un parku labiekārtošanai.
”Shellbark Hickory” riekstus izmanto kulinārijā, visbiežāk konditorejas izstrādājumu pagatavošanai. Rieksti ir ļoti barojošs un garšīgs ēdiens. Tie satur gandrīz tikpat daudz olbaltumvielu kā vistas gaļa, un tie ir lielisks minerālvielu avots, īpaši kalcija, magnija, fosfora un kālija. Tie ir arī labs folijskābes avots, kas ir viens no topošajām māmiņām svarīgajiem vitamīniem. Hikorijas riekstos ir daudz patiešām labu tauku. Eļļas lielāko daļu veido mononepiesātinātās taukskābes. Eļļas ar augstu mononepiesātināto taukskābju saturu mēdz pazemināt “slikto” holesterīnu, novērst sirds slimības un samazināt insulīna rezistenci, padarot hikorijas riekstus par labu pārtiku diabēta slimniekiem. Lai gan tajos ir daudz tauku, rieksti tiek uzskatīti arī par lielisku pārtiku diētas ievērotājiem.